Nieuw Station Harderwijk wacht op Intercity

Intercity
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Station Harderwijk ondergaande zon X1Vanaf maandag zal de ‘Rode Hoed’, het oude stationsgebouw worden gesloopt. Zaterdag 9 juli 1983 opende burgemeester J.E. van Booijen een van de laatste ontwerpen van architect Van der Gaast. Het idee achter het controversionele ontwerp, was een centrum van verschillende openbaar vervoerstromen en dubbelde als trein-, taxi- en busstation. Dit jaar kreeg wethouder Teeninga de eer om het nieuwe NS Station Harderwijk met tunnel te openen. In tegenstelling tot de burgemeester van Boojjen was het woord ‘ Intercity ‘ taboe bij de openingsceremonie.


Nog steeds geen Intercity.

In 1983 was de gemeente reeds voor lange tijd in gesprek met de NS. Toen al was het politieke standpunt; Harderwijk behoort een Intercity stopplaats te krijgen. Tijdens de officiële opening kon de burgemeester van Booijen het niet laten om een kritische woorden te wijden aan de vurige wens van Harderwijk. Een Intercitystatus.Bouwbord nieuwbouw station harderwijk 1982

“Als de kost voor de baat uitgaat, dan zoude de toeristische potentie van deze stad zijn centrumfunctie, zijn strategische positie ten opzichte van oud en van nieuw achterland, toch voldoende aanleiding moeten vormen om Harderwijk aan te sluiten op het intercitynet. Inspelend op de het geen aan toeristische ontwikkelingen in Harderwijk nog te gebeuren staat, zouden de Nederlandse Spoorwegen niet de laatste moeten zijn die de bakens verzet. Dat lijkt niet in overeenstemming met ons bekende NS-mentaliteit”, beëindigde de burgemeester zijn speech tijdens de opening van de ‘Rode Hoed’.

Sloop Rode hoed.
Vanaf maandag 3 oktober 2016 wordt de het oude stationsgebouw gesloopt. Omdat de stroom van de bovenleiding eraf moet, zullen sloopwerkzaamheden plaatsvinden in de nachtelijke uren. Gedurende die tijd rijden er geen treinen. Als het gebouw is verwijderd kunnende nieuwe busperrons bij het busstation op het Stationsplein verder worden afgerond.

Stationsplein Rode Hoed Harderwijk X2