UWOON geeft markante huurders een gezicht in boekje

Harderwijks nieuws
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
cover Bekend maakt bemind UwoonBouwen aan tolerante, sterke buurten waar bewoners prettig samenleven en eventuele problemen met elkaar oplossen. Dat is één van de doelen van woningcorporatie UWOON. Om dit te bereiken is het allereerst nodig dat bewoners elkaar kennen, bekend maakt immers bemind. In een recent verschenen boekje, met als titel ‘Bekend maakt bemind’, publiceert de woningcorporatie portretten van vijf markante huurders. Ze wonen in een woning van UWOON in Elburg, Ermelo of Harderwijk.   

 

In het boekje maken lezers in tekst en beeld kennis met een botterliefhebber, Lego-fanaat, verzamelaar van oude spullen, paardengek en poppenmoeder. Zonder uitzondering zijn het mensen met een verhaal. “Door de verhalen te lezen leer je ze een beetje kennen”, vertelt manager Wonen Iris Uittien van UWOON. “Je komt dan tot de ontdekking dat mensen soms een bijzonder talent of speciale hobby hebben.” De bedoeling van het boekje is dat mensen ervaren hoe leuk het is om wat meer van anderen te weten.

 

Het kennen van buren en buurtbewoners is erg belangrijk in de meer anonieme samenleving van nu. “Veel mensen kennen maar een paar mensen in de buurt, soms weten ze amper wie de naaste buren zijn. Als je elkaar leert kennen, waardeer je elkaar meer. Je kent elkaars achtergrond en verdraagt elkaar meer”, weet Iris Uittien. “Het is ook fijn als je een beroep op elkaar kunt doen of een oogje in het zeil kunt houden als anderen weg zijn. Maar daarvoor geldt: je moet elkaar wél kennen.”

 

Beelden

De sprekende beelden bij de verhalen zijn gemaakt door fotograaf Marijn Fidder, onder andere bekend van haar project ‘Stoute Cellen’. Het bijzondere aan de opdracht was dat zij echt samen met de buurtbeheerder op pad ging. “Dan hoor je het verhaal en krijg je een goed beeld van de persoon. Je leert hem of haar een beetje kennen, ook omdat er geen haast is. Gewoon even wat praten, kopje koffie drinken of een rondje wandelen, dan staan mensen meer ontspannen op de foto”, aldus de fotograaf, die de geïnterviewde bewoners te midden van hun hobby vastlegde.